بهره برداری از بقولات علوفهای، راهبردی در راستای کشاورزی اخلاقی (مطالعه موردی: استان خراسان رضوی) |
کد مقاله : 1329-FCEAF (R1) |
نویسندگان |
محمدرضا عباسی * بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، مشهد، ایران |
چکیده مقاله |
چکیده فارسی: تامین منابع غذایی دام و طیور یکی از ارکان در نیل به امنیت غذایی در کشور است. وقوع تغییر اقلیم، تولیدات کشاورزی از جمله تولید علوفه را تحت تاثیر قرار داده است. طبق آمار و تحقیقات گذشته، کشور عمدتا با کمبود و جبران تولید برای منابع غذایی باکیفیت (از جمله لگومهای علوفه ای) برای دام و طیور مواجه بوده است. بطوری که استان خراسان رضوی هر ساله تقریبا با کمبود تولید علوفه نسبت به نیاز مواجه بوده است. به دلیل وقوع تغییر اقلیم که کم شدن منابع آبی و خشکی و شوری زمین های زراعی در بسیاری از نقاط کشور از پیامدهای آن می باشند، امکان افزایش سطح زیر کشت زمینهای کشاورزی را عملا محدود یا حتی ناممکن نموده است. از طرفی وجود رقابت اقتصادی بین محصولات مختلف، کشت لگوم های و بویژه لگومهای علوفه ای در استان را به حاشیه برده است. بطوری که ضریب نفوذ لگوم در استان حدود 5/6درصد است. این عدد بر دور شدن بوم سازگان کشاورزی از پایداری در سیتم تولید دلالت دارد. این فرایند به تنهایی در مقابل اخلاق کشاورزی قرار دارد. برای حل این چالش، استفاده از لگوم های علوفه ای در نیمه دوم سال با بکارگیری آب سبز به ویژه در زمینهای آیش یکی از راهکارها می باشد. سطح چنین زمینهایی قابل توجه و حدود 70 هزار هکتار در خراسان رضوی است. درصورتی که از هر هکتار حداقل سه تن علوفه خشک برداشت شود، رقم قابل توجهی از نیاز علوفه باکیفیت استان مرتفع خواهد شد. علاوه بر آن ضریب نفوذ لگوم در اراضی زراعی را که هم کنون بسیار پایین و حدود 6درصد در استان است را به حدود 20درصد افزایش می دهد. همچنین تناوب زراعی را بهبود می بخشد. تمام این اثرات در راستای حرکت به سمت اخلاق در کشاورزی است که در این مقاله بحث شده اند. |
کلیدواژه ها |
لگومهای علوفه ای، تولید علوفه، ضریب نفوذ لگوم، آب سبز |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |