برآورد ضایعات آب مجازی میوه‌ها و سبزیجات در کشور، واقعیتی مغفول مانده در اخلاق تولید و مصرف محصولات کشاورزی
کد مقاله : 1318-FCEAF
نویسندگان
نرگس شاه نباتی *1، زهرا کیانی فیض آبادی2، افتخار السادات شجاع الدینی3، محمد خالدی4
1کارشناس اقتصاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی دفتر امور اقتصادی معاونت برنامه ریزی و اقتصادی
2مشاور وزارت جهاد کشاورزی
3کارشناس دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی
4مدیر کل دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی
چکیده مقاله
کمیابی آب چالش اساسی برای توسعه اقتصادی کشور ایران بشمار می‌رود. در این راستا به منظور مدیریت آب، کاهش صادرات محصولات کشاورزی آب‌بر به-عنوان راه‌کار مؤثر پیشنهاد شده است. این درحالی است که ضایعات محصولات کشاورزی در بخش‌های مختلف تولید، توزیع و مصرف سبب هدررفت آب مصرفی در جریان تولید این محصولات می‌گردد. با وجود این واقعیت، بیش از آنکه در کشور، آب مجازی ناشی از این هدر رفت محاسبه و تحلیل شود، صادرات آب مجازی و آسیب‌های آن نقد و بررسی شده است. هدف این پژوهش برآورد ضایعات آب مجازی میوه‌ها و سبزیجات کشور طی سال‌های 2010-2022 است که از ضرب میزان ضایعات(بر اساس اطلاعات دریافتی از سازمان سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد(FAO)) این محصولات در آب مجازی محاسبه شده به دست می‌آید. همچنین هدف از این برآورد، لزوم توجه به مدیریت ضایعات و اخلاق در تولید تا مصرف محصولات کشاورزی است. با توجه به نتایج به دست آمده، میانگین سالانه ضایعات آب مجازی محصولات فوق 1.5میلیارد مترمکعب محاسبه شد. با توجه به درصد بالای ضایعات آب مجازی در بخش تولید و مصرف، پیشنهاد می‌شود سیاست‌گزاری‌ها در این بخش به جای توجه اغراق‌آمیز به زیان‌های ناشی از صادرات آب مجازی، به اقدامات عملیاتی جهت کاهش ضایعات تولیدات کشاورزی بویژه در بخش‌های مذکور تغییر یابد.
کلیدواژه ها
ضایعات، محصولات کشاورزی، آب مجازی، اخلاق و اقدام عملیاتی
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است