چالش‌های اخلاقی در تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی
کد مقاله : 1301-FCEAF
نویسندگان
پری طوسی *1، زهرا امین دلدار2
1استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
2دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی گیلان
چکیده مقاله
یکی از اهداف اصلی کشاورزی تولید محصولات مناسب برای تغذیه بشر است. تغذیه سالم رسالت اخلاقی است که حوزه کشاورزی بر عهده دارد. این رسالت، یک رسالت اخلاقی، اجتماعی و سیاسی است. لذا سالم بودن محصولات کشاورزی از لحاظ اخلاقی، ارزش محسوب می‌شود.کشاورزی ساحتی غنی برای اخلاق و نظریه‌های اخلاقی است. این پژوهش در سال 1402 با روش تحقیق توصیفی مبتنی بر همبستگی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل 150 نفر از فعالان حوزه کشاورزی استان گیلان بودند که 60 نفر از آنان به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. جمع‌آوری اطلاعات با پرسشنامه انجام گرفت. تحلیل نتایج نشان داد که آگاهی کارشناسان و متخصصان به اخلاق کشاورزی مستقل از سن و سابقه شغلی و وابسته به سطح تحصیلات بوده و می تواند نقش مهم و تاثیرگذاری در پذیرش این انگاره توسط جامعه مخاطب داشته باشد. همچنین تفاوتی بین کارشناسان کشاورزی با توجه به محل سکونت در شهر یا روستا و پرداختن به کشاورزی وجود نداشت. مهم‌ترین چالش‌های اخلاقی در کشاورزی با ضریب همبستگی بالا (5/98 درصد) استفاده از مواد شیمیایی و اثرات آن بر سلامت و محیط زیست، سموم دفع آفات ،کودهای شیمیایی، آنتی‌بیوتیک‌ها در دامداری (90 درصد)، تغذیه اجباری طیور برای تولید تخم‌مرغ بیشتر (85 درصد) و تولید شیر در گاو‌ها (70 درصد)، دستکاری ژنتیکی محصولات کشاورزی (30 درصد)، مالکیت معنوی بر بذر (30 درصد)، عدالت در دسترسی به غذا (45 درصد)، تغییرات آب و هوایی (50 درصد) ، شرایط کاری سخت کارگران کشاورزی و حقوق پایین (30 درصد) محسوب می شوند. براساس نتایج این پژوهش به نظر می‌رسد استفاده از روش‌های کشاورزی پایدار تا حدودی منجر به رفع چالش‌های اخلاقی در کشاورزی خواهد شد.
کلیدواژه ها
اخلاق، امنیت غذایی، کشاورزی پایدار.
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است