ارتقا اخلاق زیست محیطی کشاورزان |
کد مقاله : 1284-FCEAF |
نویسندگان |
سمیرا حسنیان *1، زهره الویار2، فاطمه کیهان دوست3 1کارشناس بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران 2کارشناس بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران. 3کارشناس بخش تحقیقات گیاه پزشکی سازمان تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل |
چکیده مقاله |
نظر به این که تمام انسان ها به غذا نیاز دارند و غذا از زمین و به واسطه ی کشاورزی و صنعت های تابعهی آن به دست می آید، تلاش برای طراحی یک نظریه اخلاقی و کاربرد اخلاق در این صنعت بزرگ و رابطهی میان آن دو ضروری است. در کشاورزی از طرفی محیط زیست مانند آب، خاک، درختان، جنگلها، آب و هوا و از سوی دیگر انسانها مانند مهندسین کشاورزی، کارگران و متخصصین غذا، بهداشت و اقتصاد دخیلاند. بنابراین مطرح کردن اخلاق در توسعهی کشاورزی از طرفی به مباحث زیست محیطی و اخلاق زیستی و از سوی دیگر به اخلاق کاربردی و اخلاق مهندسی مرتبط است. از جمله اقدامات کشاورزی مدرن که ناشی از عدم به کارگیری اخلاق در کشاورزی است، عبارتند از: استفاده بیش از حد از کودها و سموم شیمیایی، بذور دستکاری شده ژنتیکی، جنگل زدایی و از بین بردن گونههای گیاهی و جانوری برای تبدیل به زمینهای زراعی، افزایش کشت تک محصولی و کاهش تنوع زیستی، کشت پیوسته زمین و عدم حفاظت از منابع تولید (آب، خاک، گیاه و دام) و در نهایت مهمترین پیامدهای آن شامل عوارض غذایی مربوطه، افزایش بیماریها و شیوع سرطان، تولید غذای ناسالم برای عموم مردم جهان و آلودگیهای محیط زیستی را میتوان نام برد. ما در این مقاله به طور خلاصه به تشریح کاربرد اصول اخلاقی در تولید، توزیع و مصرف محصولات کشاورزی پرداخته و با طرح رویکرد اسلام در زمینه اخلاق زیست محیطی، راهکارهایی اخلاقی برای برون رفت از مشکلات موجود در عرصه کشاورزی را ارائه مینماییم |
کلیدواژه ها |
اخلاق زیستی، امنیت غذایی، تولید غذا، ترویج کشاورزی، محیط زیست، منابع پایدار |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |