ارتقا اخلاق‌ زیست محیطی کشاورزان
کد مقاله : 1284-FCEAF
نویسندگان
سمیرا حسنیان *1، زهره الویار2، فاطمه کیهان دوست3
1کارشناس بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
2کارشناس بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.
3کارشناس بخش تحقیقات گیاه پزشکی سازمان تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
چکیده مقاله
نظر به‌ این‌ که‌ تمام‌ انسان‌ ها به‌ غذا نیاز دارند و غذا از زمین‌ و به‌ واسطه‌ ی کشاورزی و صنعت‌ های تابعه‌ی آن‌ به‌ دست‌ می‌ آید، تلاش‌ برای طراحی‌ یک‌ نظریه‌ اخلاقی‌ و کاربرد اخلاق‌ در این‌ صنعت‌ بزرگ‌ و رابطه‌ی میان‌ آن‌ دو ضروری است‌. در کشاورزی از طرفی‌ محیط‌ زیست‌ مانند آب‌، خاک‌، درختان‌، جنگل‌ها، آب‌ و هوا و از سوی دیگر انسان‌ها مانند مهندسین‌ کشاورزی، کارگران‌ و متخصصین‌ غذا، بهداشت‌ و اقتصاد دخیل‌اند. بنابراین‌ مطرح‌ کردن‌ اخلاق‌ در توسعه‌‌ی کشاورزی از طرفی‌ به‌ مباحث‌ زیست‌ محیطی‌ و اخلاق‌ زیستی‌ و از سوی دیگر به‌ اخلاق‌ کاربردی و اخلاق‌ مهندسی‌ مرتبط‌ است.
از جمله‌ اقدامات‌ کشاورزی مدرن که‌ ناشی‌ از عدم‌ به‌ کارگیری اخلاق‌ در کشاورزی است‌، عبارتند از: استفاده‌ بیش‌ از حد از کودها و سموم‌ شیمیایی‌، بذور دستکاری شده‌ ژنتیکی‌، جنگل‌ زدایی‌ و از بین‌ بردن‌ گونه‌های گیاهی‌ و جانوری برای تبدیل‌ به‌ زمین‌های زراعی‌، افزایش‌ کشت‌ تک‌ محصولی‌ و کاهش‌ تنوع‌ زیستی‌، کشت‌ پیوسته‌ زمین‌ و عدم‌ حفاظت‌ از منابع‌ تولید (آب‌، خاک‌، گیاه‌ و دام‌) و در نهایت‌ مهم‌ترین‌ پیامدهای آن‌ شامل‌ عوارض‌ غذایی‌ مربوطه‌، افزایش‌ بیماری‌ها و شیوع سرطان‌، تولید غذای ناسالم‌ برای عموم‌ مردم‌ جهان‌ و آلودگی‌های محیط‌ زیستی‌ را می‌توان‌ نام‌ برد. ما در این‌ مقاله به‌ طور خلاصه به‌ تشریح‌ کاربرد اصول‌ اخلاقی‌ در تولید، توزیع‌ و مصرف‌ محصولات‌ کشاورزی پرداخته و با طرح رویکرد اسلام در زمینه اخلاق زیست محیطی، راهکارهایی اخلاقی برای برون رفت از مشکلات موجود در عرصه کشاورزی را ارائه می‌نماییم
کلیدواژه ها
اخلاق‌ زیستی‌، امنیت‌ غذایی‌، تولید غذا، ترویج کشاورزی، محیط زیست، منابع پایدار
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است