نقش اخلاق مداری در کاهش ضایعات گندم نان |
کد مقاله : 1271-FCEAF (R2) |
نویسندگان |
جواد حسن پور *1، لاله دهقان2 1عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و اموزش کشاروزی استان تهران 2محقق مرکز تحقیقات و اموزش کشاروزی استان تهران |
چکیده مقاله |
گندم مهمترین محصول راهبردی در حوزه کشاورزی کشور است. با نگاهی دقیق به تحولات سیاسی امروزه در سطح جهان می توان دریافت این محصول به عنوان یک سپر سیاسی قدرتمند برای تسلط بر کشورهای دیگر مطرح گردیده است. در کشور ما هر ساله بخش قابل ملاحظه ای از گندم تولیدی، در مراحل مختلف به صورت ضایعات از چرخه مصرف خارج می شود. این حجم از ضایعات، ناشی از نبود تخصص، نبود تجهیزات به روز و از همه مهمتر عدم رعایت اخلاق در توجه به ارزش، تقدس و جایگاه این محصول در اقتصاد خانواده است. همانند همه عرصه ها، در حوزه کشاورزی و تولید گندم نیز ارتباط عمیقی میان آگاه سازی و ارتقای سطح دانش جامعه با فرهنگ مصرف و اخلاق مداری در کشاورزی وجود دارد. بخش اعظمی از بی اخلاقیها در زمینه تولید، فراوری و مصرف گندم (و به تبع آن نان)، ناشی از عدم وجود دانش صرفه جویی و فرهنگ مصرف و نیز عدم درک درست از قدر و ارزش این موهبت الهی است. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﻣﻮﺿﻮع، ﻛﺎﻫﺶ ﺿﺎﻳﻌﺎت گﻨﺪم از یک سو ﻣﺴﺘﻠﺰم ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﻳﺰی دقیق در ﺟﻬﺖ حذف موانع تولید و دﺳﺘﺮﺳﻲ به ابزارهای پیشرفته و افراد متخصص و از سوی دیگر نیازمند آگاه سازی، ارزش گزاری و آموزش اخلاق مداری در تولید، فراوری و مصرف نان می باشد. هدف این پژوهش بررسی راهکارهای کاهش ضایعات گندم از منظر تقویت اصول اخلاقی در جامعه می باشد. بر این اساس، شاخصهایی چون تقویت اعتقاد به استقلال و عدم وابستگی کشور، نهادینه کردن تقدس نان (گندم) بر پایه آموزه های دینی، ایجاد فرهنگ تولید محصولات کشاورزی بویژه گندم به عنوان شغل انبیا،تشویق کشاورزان به ارج نهادن به منابع تولیدی بویژه آب و خاک، و نیز آموزش و فرهنگ سازی نسل جدید از مهمترین راهکارها در این خصوص می باشد. |
کلیدواژه ها |
اخلاق، کشاورزی، گندم، ضایعات، نان، امنیت غذایی |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |