امکانسنجی کاربرد ایزوتوپهای پایدار در تعیین اصالت مواد غذایی جهت پیشگیری از تقلب |
کد مقاله : 1240-FCEAF (R1) |
نویسندگان |
زینب نادری زاده1، فاطمه خیامیم *2 1استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی 2بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، اصفهان، ایران |
چکیده مقاله |
اخلاق بهصورت مجموعهای از قواعد ارزشی و هنجاری یک جامعه، در رفتار افراد نمایان میشود. در بخش کشاورزی تبدیل نظامهای بهرهبرداری از حالت مزرعه به بنگاه کسب و کار، موجب طرح مسائل و موضوعات جدیدی از جمله مباحث اخلاقی شده است. در بحث اصالت و منشأ محصولات غذایی مباحث اخلاقی بسیار اهمیت دارد. تعیین اعتبار غذا موضوع مهم در کنترل کیفیت و سلامتی غذا است. عوامل مختلف مثل نداشتن برچسب، فریب دادن مردم در مورد منشأ، جعل و دغلکاری در تولید مواد غذایی اعتبار غذا را تحت تأثیر قرار میدهد. توسعه روشهای مقابله با کلاهبرداری در مواد غذایی با استفاده از نسبتهای ایزوتوپی از حدود 30 سال قبل با بررسی ایزوتوپهای پایدار عناصر سبک زیستی مانند کربن، هیدروژن، نیتروژن، اکسیژن و در سالهای بعد با اندازهگیری گوگرد آغاز شد. نسبت ایزوتوپی عناصر سبک، اطلاعاتی درباره اقلیم، فاصله از دریا، عرض جغرافیایی، ارتفاع و عملیات کشاورزی فراهم میکند. اسپکترومتر جرمی نسبت ایزوتوپی (IRMS) اغلب برای اندازهگیری نسبتهای 13C/12C، 15N/14N و 18O/16O از طریق اندازهگیری جرم اتمی آنها استفاده میشود. تاکنون مواد غذایی مانند شیر، پنیر، کره، قهوه، چای، عسل، روغن زیتون، گوشت، برنج، میوه و آب پرتقال برای بررسی منشأ جغرافیایی مورد مطالعه قرار گرفتهاند. نتایج نشان داد که نسبت ایزوتوپ پایدار، یک توصیفگر خوب برای ایجاد تفاوت بین نمونههای با منشأ جغرافیایی متفاوت است و اندازهگیری غلظتهای عنصری و تغییرات ایزوتوپی در تولیدات ناحیهای بهترین استراتژی برای تشخیص صحت منشأ جغرافیایی است.بنابراین، با این روشهای نوین میتوان از بی-اخلاقیها و دغلکاریها در تولید مواد غذایی پیشگیری کرد. |
کلیدواژه ها |
تولیدات غذایی، ایزوتوپهای پایدار، بی اخلاقی، دغلکاری، منشأ جغرافیایی |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |