مدیریت آب کشاورزی جهت ترویج عدالت و اخلاق در جامعه
کد مقاله : 1227-FCEAF (R1)
نویسندگان
نوید کارگر ده بیدی *
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
چکیده مقاله
بخش کشاورزی به دلیل وابستگی به پارامترهای اقلیمی نظیر بارندگی، دما و رطوبت، آسیب‌پذیرترین بخش نسبت به پیامدهای تغییر اقلیم است و این موضوع امنیت غذایی خانوار را تحت تاثیر قرار داده است. پرسش اصلی که مطرح می‌شود این است که آیا با ادامه فعالیت‌های بخش کشاورزی به شیوه سابق و عدم اتخاذ راهکارهایی متناسب با شرایط کنونی، می‌توان وضعیت امنیت غذایی را بهبود بخشید؟ بَدیهی است که در صورت عدم تغییر بینش لازم در مورد کشاورزیِ رایج و ابعاد اقتصادی و اجتماعی وابسته به آن، سیستم‌های تولیدی قادر به تأمین امنیت غذایی و غلبه بر اثراتِ تغییرات اقلیم نخواهند بود. در این پژوهش به مدیریت منابع آبی به عنوان مهم‌ترین عامل تولید در کشاورزی جهت ترویج عدالت (برابری) و اخلاق در کشاورزی پرداخته شده است. در این پژوهش با مروری بر مطالعات و ارزیابی اجمالی تجربه کشورهای مختلف، آشکار شد که رویکرد بازاری در قالب بانک آب ایده‌ای جذاب و قابل تامل کارشناسانِ حوزه‌های مختلفِ اقتصادی و زیست‌محیطی است. بنابراین ایجاد بانک آب ایران در حوضه‌های مختلف به شرط انطباق با الگوی کشت منطقه‌ای، توسعه‌ی صنعتی و محیط زیستی، می‌تواند سهم مناسب آب در هر یک از فعالیت‌های کشاورزی، صنعتی، شرب، خدمات و محیط زیست را به طور بهینه و مطلوب تعیین نماید. همچنین، سیاست قیمت‌گذاری یکپارچه در منابع آبی روشی قابل تامل اتکا بوده است. قیمت گذاری عادلانه آب می‌تواند کارایی اقتصادی و عدالت اجتماعی را بهبود ببخشد و با استفاده کمتر از منابع (آب)، به حفظ اخلاق در کشاورزی منجر شود.
کلیدواژه ها
مدیریت آب، کشاورزی، عدالت، بانک آب، قیمت‌گذاری
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است