لزوم تعیین دستورالعمل اخلاق در تحقیقات و فناوریهای نوین کشاورزی و غذا |
کد مقاله : 1222-FCEAF (R1) |
نویسندگان |
محسن احمدی *1، سید عماد شاهرخی2، سید عیسی موسوی3، بهروز میر4 1آژانس مشاوره 2رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان 3مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان 4کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان |
چکیده مقاله |
چکیده فارسی: تکامل سریع فناوری در بخش کشاورزی و غذا به صورت همزمان شامل فرصتها و چالشهای اخلاقی است. با توجه به این مهم، این پژوهش به بررسی مطالعات انجام شده در این خصوص انجام شد و هدف آن ارزیابی ملاحظات اخلاقی پیرامون فناوریهای نوظهوری مانند CRISPR، اینترنت اشیا (IoT) و هوش مصنوعی (AI) در کشاورزی است. این فناوریها پتانسیل آن را دارند که با افزایش مقاومت محصولات زراعی، بهینهسازی استفاده از منابع و بهبود امنیت غذایی، شیوههای کشاورزی را متحول کنند. با این حال، آنها همچنین مسائل اخلاقی مهمی از جمله حفظ تنوع زیستی، حریم خصوصی دادهها، برابری در دسترسی به فناوری و پیامدهای اجتماعی اتوماسیون و اصلاح ژنتیکی را مطرح میکنند. بدین منظور، تعیین چارچوبی برای توسعه این فناوریها در کشور لازم است. به همین دلیل، این پژوهش، با مرور مطالعات سایر محققان خارجی در بازهی 2024-2022 انجام گردید. بررسی این محققان، اهمیت چارچوبهای اخلاقی تثبیت شده را در مقابله با این چالشها برجسته کرد. این چارچوبها بر اصولی مانند مشارکت، شفافیت و پایداری تأکید دارد و توسعه و کاربرد مسئولانه فناوریها را در کشاورزی و تولید مواد غذایی هدایت میکنند. با متعادل کردن پیشرفتهای تکنولوژیکی با استانداردهای اخلاقی و تقویت فرهنگ آگاهی اخلاقی، میتوان اطمینان حاصل کرد که این نوآوریها به طور مثبتی به شیوههای کشاورزی پایدار و امنیت غذایی جهانی کمک نمایند. از این رو، پیشنهاد میشود که برای تدوین دستورالعملی در این زمینه، مواردی از جمله بررسی تعادل بین پیشرفت فناوری و استانداردهای اخلاقی، تضمین دسترسی عادلانه و پایدار به دادهها، ترویج شفافیت و مشارکت ذینفعان این زمینه و ادغام آموزش اخلاق و توسعه فناوری در نظر گرفته شود. |
کلیدواژه ها |
ارزشهای اجتماعی، اینترنت اشیا، بیان ژن، کشاورزی اخلاقمدار، فناوریهای نوین. |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |