اصول اخلاقی و بهبود دسترسی فیزیکی به محصولات کشاورزی و غذا
کد مقاله : 1205-FCEAF (R1)
نویسندگان
علی اکبر باغستانی *1، مجتبی پالوج2
1استادیار پژوهشی، موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصادکشاورزی و توسعه روستایی، تهران. ایران
2دانشیار پژوهشی، موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصادکشاورزی و توسعه روستایی. تهران. ایران.
چکیده مقاله
کشاورزی از جمله‌ فعالیت‌هایی است که پیوند‌ها و ریشه‌های عمیقی در زندگی بشر دارد. با گذر زمان و گسترش شهرنشینی و ایجاد فاصله میان کانون‌های تولید و مصرف، صرف نظر از تولید کافی، سالم، با کیفیت و بهنگام محصولات کشاورزی، مساله بازاررسانی و نظام توزیع غذا اهمیت پیدا کرد. زیرا نظام توزیع نامناسب، محصولات کشاورزی و غذا را دچار افت کمی و کیفی می‌نمود. هزینه غذا را افزایش و توانایی خرید آن توسط مصرف‌کننده را کاهش می‌داد. در چنین شرایطی تنظیم‌گر جدیدی مورد نیاز است. تنظیم‌گری که در درون افراد شکل می‌گیرد و خودکنترلی را بر کنترل‌های بیرونی مقدم می‌شمارد. از این رو در این مطالعه تلاش شده است تا با در نظر گرفتن مبانی ارزشی اسلامی مبتنی بر قرآن کریم، احادیث پیامبر اسلام (ص) و امامان (ع) برخی از چالش‌های اخلاقی نظام توزیع محصولات کشاورزی و غذا تبیین و راه‌حل‌هایی برای غلبه برآن‌ها ارایه شود. یافته‌ها نشان داده است که ضعف در ارزش‌های اخلاقی به ویژه در دسترسی فیزیکی به محصولات و نهاده‌های کشاورزی، آسیب دیدن امنیت غذایی را منجر می‌شود. به هم پیوسته بودن، اثرات متقابل و همبند میان ارکان امنیت غذایی سبب می‌شود که در صورت اختلال در دسترسی فیزیکی به غذا، سایر ارکان نیز دچار نارسایی شوند. از این رو پیشنهاد شده است تا با بهره‌گیری از آموزش‌های کوتاه‌مدت و مهارتی، لزوم رعایت ارزش‌های اخلاقی توسط فعالان نظام توزیع و لجستیک محصولات کشاورزی و غذا تبیین شود.
کلیدواژه ها
امنیت غذایی، اخلاق اسلامی، چالش‌ها، ارزش‌ها، دسترسی به غذا
وضعیت: چکیده برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است