پارادایم نوآوری اجتماعی، رویکردی در راستای بازتعریف اخلاق و عدالت در کشاورزی و غذا
کد مقاله : 1185-FCEAF (R2)
نویسندگان
احمد مؤذنی *
استادیار پژوهشی بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
چکیده مقاله
بحث اخلاق در عدالت کشاورزی و غدا، در تاریخ کشاورزی جهان وجود داشته، اما در دهه های اخیر به دلیل خلق بحران های ناشی از پیامد های برنامه های توسعه، به خصوص برنامه های توسعه مبتنی بر برنامه ریزی از بالا به پایین، مسائل ایجاد شده توسط انقلاب سبز و تاکید بر فناوری و نوآوری ها ی فنی، بدون توجه به نظام ارزش های حاکم بر جریان نوآوری و فناوری، اولویت قرار گرفتن سود و منفعت و بی توجهی به منابع محیطی، انسانی و اجتماعی و برنامه های مبتنی بر توسعه بومی و محلی، در سیاستگذاریها و برنامه ریزی های بخش کشاورزی و روستایی، از جایگاه خاصی برخوردار شده است. شاید مهمترین این چالش ها، بر تولید و فراهمی غذا در راستای امنیت غذایی پایدار تاثیر گذاشته که بطور انکار ناپذیری با مسائل اخلاق و عدالت در کشاورزی و غذا پیوند خورده است. بر این اساس نوشتار حاضر با رویکرد تحقیقات بنیادی و مبتنی بر استدلال های نظری و منطقی، به معرفی رویکرد نوآوری اجتماعی و ارتباط آن با عدالت کشاورزی پرداخته است. رویکرد نوآوری اجتماعی نظریه ای مبتنی بر اخلاق و عدالت است که در عین اینکه بخشی از نظام ارزیابی سیاست نوآوری در بخش کشاورزی و روستایی نیز محسوب می شود، در تلاش است حقوق کلیه ذینفعان به خصوص افراد بازمانده از تولید گرایی مبتنی بر بازار را نیز در نظر بگیرد. تبیین ها و نتایج بحث نشان می دهد که رویکرد نوآوری اجتماعی در صورت فراهم بودن زیست بوم نوآوری اجتماعی همراه با ایجاد چارچوب های هنجاری و همکاری چند بخشی متشکل از بازیگران مختلف، قادر است به بسیاری از چالش های اخلاقی موجود در ابعاد شش گانه عدالت کشاورزی یعنی عدالت در مبادله، عدالت توزیعی، عدالت بین نسلی، عدالت رویه‌ای و عدالت ترمیمی پاسخ دهد.
کلیدواژه ها
نوآوری اجتماعی سبز، شمول اجتماعی، اخلاق تشدید کشاورزی ، ارزیابی نظام‌های نوآوری، انقلاب سبز
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است