اخلاق حکمرانی در مدیریت ضایعات فرآوری آبزیان کشور
کد مقاله : 1160-FCEAF (R1)
نویسندگان
یزدان مرادی *
عضو هیات علمی
چکیده مقاله
ایجاد ضایعات و دور ریز زیاد و نامتعارف مواد غذائی از مصادیق بارز اسراف و از موانع تحقق امنیت غذایی محسوب میشود. طبق گزارش فائو حدود35 % از تـولید آبزیان در جهان به ضایعات و تلفات تبدیل و از چرخه مصرف بعنوان غذا خارج میگردد. ضایعات و تلفات در مراحل مختلف زنجیره ارزش رخ میدهد. در مرحله فرآوری آبزیان گاهی تا حدود 50 درصد وزن کل آبزی به ضایعات تبدیل میگردد. در این پژوهش ضایعات ناشی از تولید فرآورده شیلاتی در مراکز فرآوری آبزیان کشور بررسی گردیده است. نتایج نشان داد که درصد ضایعات آبزیان با توجه به گونه و نوع فرآورده متفاوت است. مقدار ضایعات تون ماهیان که عمدتا" مربوط به تولید کنسرو است از 33 تا 50% ، ضایعات مرکز فرآوری میگو از 30 تا 50% ، ضایعات ماهیان گرم آبی 60 % و مقدار ضایعات ماهی قزل آلا 20-23 درصد اعلام شده است. مقدار ضایعات ماهیان دریایی جنوب کشور (غیر از تون ماهیان) شامل سلطان ابراهیم 3%، یال اسبی 20 % حسون 15% سرخو 30% چنگو 30% شیر ماهی 20% اعلام شده است. بیشترین ضایعات اعلام شده درمورد ماهی تیلاپیا (توسط یک مرکز) بود ه است گه 63% است. ضایعات ناشی از فرآوری در ماهی شوریده 18% و سی باس 20% اعلام شده است. قیمت فروش هر کیلو گرم ضایعات از 120000 ریال تا 2000 ریال متغییر بوده است.
کلیدواژه ها
ضایعات ، آبزیان ، میگو، شیلات ، ارزیابی
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است