معنویت، پیشران اخلاق در کشاورزی |
کد مقاله : 1154-FCEAF (R3) |
نویسندگان |
محمد علی نجاتیان *1، سارا جلوداریان2 1جاده محمدشهر، شهرک نهال و بذر، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری 2محقق پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران. |
چکیده مقاله |
تولید، تبدیل و توزیع مواد غذایی و محصولات کشاورزی به طور کلی به عنوان جنبه های معمول زندگی روزمره در سراسر جهان پذیرفته شده است اما به ندرت به چنین فعالیت هایی در حوزه ی اخلاق پرداخته شده است، گرچه غذا و کشاورزی و منافع اقتصادی ناشی از مشارکت در سیستم غذا و زراعت، ابزاری برای رسیدن به اهدافی هستند که ذاتا اخلاقی هستند. در طول دهههای گذشته، نوسازی کشاورزی در تمام جهان، همپای دستاوردهای مثبت به نگرانیهای محیطی و اجتماعی و تعارضات اخلاقی در مورد مسائلی مانند انتشار گازهای گلخانهای، کمبود منابع آبی، کمبود دسترسی ناکافی به غذای کافی (امنیت غذایی)، از دست دادن تنوع زیستی و ... منجر شده است. عملکرد مناسب در برخورد با این تعارضات اخلاقی مستلزم تحلیل موشکافانه موقعیت تصمیم گیری و آشنایی با معیارهای اخلاقی است تا با استناد به اینگونه معیارها، گزینش هایی عاقلانه و اخلاقی صورت پذیرد. این مقاله به بررسی مفهوم کشاورزی و اخلاق در کشاورزی از منظر قرآن و سنت می پردازد و امنیت غذایی و تامین نیاز خوراک طیب و طاهر برای انسان همراه با اهمیت نقش عنصر حیاتی آب و مدیریت منابع آبی جهت برون رفت از شرایط بحرانی را با توجه به آیات قرآن بررسی می کند. همچنین این تحقیق نشان می دهد که قرآن و سنت، پیام روشنی به جامعه مسلمانان در بخش کشاورزی می دهد و پاسخگویی و مسئولیت پذیری آنان در برابر نعمات الهی و حفظ محیط زیست را از ارکان شاخص و اصول اساسی دین برمی شمارد. |
کلیدواژه ها |
کشاورزی اخلاق محور، دین، قرآن، امنیت غذایی، مدیریت منابع آب |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |