نقش اخلاق در تأمین پایدار مواد غذایی
کد مقاله : 1119-FCEAF (R1)
نویسندگان
مسعود هاشمی شهرکی *1، جلال محمدزاده2، مانا مشکور3
1کارشناس تحقیقات علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
2استادیار علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
3پژوهشگر مرکز تحقیقات و نوآوری سازمان اتکا
چکیده مقاله
فقدان پایداری در طول زنجیره تأمین مواد غذایی یکی از دلایل اصلی نقض اخلاق تأمین و مصرف بوده که دارای تأثیرات شدید اقتصادی و اجتماعی است. در این مقاله به بررسی مؤلفه‌های مرتبط اخلاق و پایداری تأمین مواد غذایی در سطوح مختلف زنجیره تأمین مانند تولید، فرآوری، توزیع و مصرف مواد غذایی پرداخته می‌شود. به‌طورکلی، کارآمدی در تولید؛ ارتقای فرآوری؛ بهبود سیستم‌های توزیع عادلانه و شفاف مبتنی بر حفظ کیفیت و تضمین ایمنی و دسترسی مصرف‌کننده به غذای سالم و با هزینه‌های معقول از مهم‌ترین مؤلفه‌های اخلاقی در زنجیره تأمین مواد غذایی پایدار بشمار می‌روند. تأمین غذای ایمن و کافی، در سطح تولید اولیه، نیازمند توجه و جهت‌گیری مجدد طرح‌های تولید به سمت روش‌های پایدار است. در سطح فرآوری، نیاز به بهبود فرموله‌سازی، طراحی، فرآوری و برچسب‌گذاری صادقانه مواد غذایی در راستای ارتقای سلامت رژیم غذایی مصرف‌کنندگان بیش‌ازپیش احساس می‌شود. فرآوری اخلاقی مواد غذایی نیازمند ارائه فرآیندهای حداقلی (اغلب غیرحرارتی) با مصرف انرژی کم و حداقل ضایعات، با توجه به مسائل زیست‌محیطی است. در سطح مصرف‌کننده، نیاز به آموزش و بهبود آگاهی مصرف‌کننده از ارزش‌های واقعی در مواد غذایی (تغذیه، ایمنی، کیفیت) وجود دارد. در نهایت، مسئولیت اخلاقی بزرگی در خصوص طراحی مناسب و بازاریابی منصفانه مواد غذایی که سلامت و رفاه مصرف‌کننده بویژه طبقات کم‌برخوردار را ارتقا می‌دهد، برای فعالان این حوزه وجود دارد.
کلیدواژه ها
اخلاق در تولید مواد غذایی، تأمین پایدار مواد غذایی، فرآوری اخلاقی مواد غذایی، اخلاق مصرف مواد غذایی، اخلاق در توزیع مواد غذایی.
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است