نقش اخلاق در تأمین پایدار مواد غذایی |
کد مقاله : 1119-FCEAF (R1) |
نویسندگان |
مسعود هاشمی شهرکی *1، جلال محمدزاده2، مانا مشکور3 1کارشناس تحقیقات علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران 2استادیار علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران 3پژوهشگر مرکز تحقیقات و نوآوری سازمان اتکا |
چکیده مقاله |
فقدان پایداری در طول زنجیره تأمین مواد غذایی یکی از دلایل اصلی نقض اخلاق تأمین و مصرف بوده که دارای تأثیرات شدید اقتصادی و اجتماعی است. در این مقاله به بررسی مؤلفههای مرتبط اخلاق و پایداری تأمین مواد غذایی در سطوح مختلف زنجیره تأمین مانند تولید، فرآوری، توزیع و مصرف مواد غذایی پرداخته میشود. بهطورکلی، کارآمدی در تولید؛ ارتقای فرآوری؛ بهبود سیستمهای توزیع عادلانه و شفاف مبتنی بر حفظ کیفیت و تضمین ایمنی و دسترسی مصرفکننده به غذای سالم و با هزینههای معقول از مهمترین مؤلفههای اخلاقی در زنجیره تأمین مواد غذایی پایدار بشمار میروند. تأمین غذای ایمن و کافی، در سطح تولید اولیه، نیازمند توجه و جهتگیری مجدد طرحهای تولید به سمت روشهای پایدار است. در سطح فرآوری، نیاز به بهبود فرمولهسازی، طراحی، فرآوری و برچسبگذاری صادقانه مواد غذایی در راستای ارتقای سلامت رژیم غذایی مصرفکنندگان بیشازپیش احساس میشود. فرآوری اخلاقی مواد غذایی نیازمند ارائه فرآیندهای حداقلی (اغلب غیرحرارتی) با مصرف انرژی کم و حداقل ضایعات، با توجه به مسائل زیستمحیطی است. در سطح مصرفکننده، نیاز به آموزش و بهبود آگاهی مصرفکننده از ارزشهای واقعی در مواد غذایی (تغذیه، ایمنی، کیفیت) وجود دارد. در نهایت، مسئولیت اخلاقی بزرگی در خصوص طراحی مناسب و بازاریابی منصفانه مواد غذایی که سلامت و رفاه مصرفکننده بویژه طبقات کمبرخوردار را ارتقا میدهد، برای فعالان این حوزه وجود دارد. |
کلیدواژه ها |
اخلاق در تولید مواد غذایی، تأمین پایدار مواد غذایی، فرآوری اخلاقی مواد غذایی، اخلاق مصرف مواد غذایی، اخلاق در توزیع مواد غذایی. |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |