رفاه دام و امنیت غذایی انسانها |
کد مقاله : 1115-FCEAF (R4) |
نویسندگان |
محسن کاظمی *1، حسن صالح2 1دانشیار گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام ، ایران 2دانشیار گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران |
چکیده مقاله |
دامها نقش مهمی در سیستمهای کشاورزی بویژه در کشورهای در حال توسعه داشته و آنها در تأمین غذا و کسب درآمد، تهیه کود و تهویه خاک، کمک شایان توجهی به دامدار مینمایند. صنعت دامپروری، یک صنعت بزرگ محسوب میگردد و در حدود 12 درصد از جمعیت جهان برای امرار معاش تنها به دام وابسته هستند. امنیت غذایی را میتوان با کاهش شکافهای عملکردی، رشد بهرهوری محصولات کشاورزی و دامی، حذف ضایعات در زنجیرۀ تأمین مواد غذایی، تنوع و ترکیب محصولات کشاورزی و دام، حفظ تنوع زیستی کشاورزی، و معرفی مدیریت گازهای گلخانهای و فناوری تولید پیشرفته در بخشهای کشاورزی و دامپروری، ارتقاء بخشید. در واقع افزایش پایدار در تولیدات دامی، یک نیاز برای برآورده کردن تقاضای آینده برای محصولات دامی است. دامداران موفق کسانی هستند که بهترین درک را از خواسته و نیاز حیواناتشان داشته باشند. قطعاً اهمیت دادن به آسایش و رفاهِ حیوانات مزرعهای میتواند زمینهسازِ تولید محصولاتی گردد که امنیت غذایی را بهدنبال داشته و در نهایت سلامت جوامعِ بشری را تضمین نماید. همچنین امنیت غذایی یک چالش پیچیدهای است که بایستی به آن رسیدگی شود. مهمترین عامل تأثیرگذار بر رفاه دام، نحوه تعامل انسان با دام میباشد، بهطوریکه رفتار نامناسب با دام، میتواند در عملکرد و آسایش آنها تأثیرگذار باشد. کشورهای توسعهیافته، با ترویج روشهای کشاورزیِ صنعتی و رفتن به سمتِ سیستمهای نوین، باعث شدهاند که مراقبت و احترام بیشتری برای حیوانات مزرعه بهصورتِ انفرادی در نظر گرفته شود و دامهای مختلف، احساس رفاه بیشتری نمایند. اقدامات خوب در رفاه حیوانات میتواند با بهبود بهرهوری، سلامت و رفاه حیوانات مزرعه، در نهایت به ارتقای امنیت غذایی کمک شایان توجهی کند. این قبیل اقدامات میتواند ضرر و زیانهای اقتصادیِ مرتبط با شیوع بیماریها و سایر زیانهای تولید را کاهش دهند و همچنین با کاهش اثراتِ زیستمحیطی تولید حیوانات، به حفظ پایداری طولانیمدت سیستمهای غذایی کمک کنند. |
کلیدواژه ها |
امنیت غذایی، دام، رفاه، غذا، پرورش، سلامت |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |